kolicek: To je docela těžká volba.
S Octou 1.9 TDI s DSG jsem jezdil v práci a moc mě to nenadchlo. Převodovka DSG jako taková je výborná, jeden z nejlepších automatů, co jsem řídil. Ale sladění s motorem 1.9 TDI se IMHO nepovedlo, mimo město jsem měl pořád pocit že ten motor je podtočený, nejde jak by měl a zbytečně vibruje. Při potřebě akcelerace pak občas čekáš na "nádech" turba. A sportovní mód je naprosto nepoužitelný, tam naopak DSG ten motor nesmyslně vytáčí tam, kde už vůbec nemá výkon a jen zoufale řve a nejede. Čili jsem stejně nakonec často volil ruční mód, ale na to zas nemusíš kupovat automat, že.
Naopak co jsem řídil DSG s benzínovým motorem (2.0 TFSI v Golfu GTI), fungovalo to mnohem líp. Asi je to sladění s benzínem snazší kvůli širokému spektru použitelných otáček (u TDI je naopak typicky velmi úzké, i na poměry dieselů).
2.0 TDI asi pojede líp, jenže za ty peníze už to bude starší nebo mít víc najeto. A to je vždycky riziko - kolegovi na služební 1.9 TDI odešlo DSG asi po 100.000 km - nejdřív začalo víc a víc cukat při rozjezdech, pak i při běžné jízdě a nakonec to skončilo výměnou celé převodovky.

A to nemluvě o tom, že sám motor 2.0 TDI nebyl zezačátku zrovna vzor spolehlivosti a výdrže...
![]:-< ]:-<](./images/smilies/16.gif)
Italská auta jsou nespolehlivá, lidská činnost způsobuje globální změnu klimatu a stroje těžší vzduchu nikdy nemohou létat!

"Zpřísňování trestů je jen marným pokusem omezených hlav, terorem si vynutit úctu k zákonům." (Jean-Jacques Rousseau)