OndraZX píše: ... Nazyvat neco co je 5cm vysoke - zabranou je smesne.
Já budu, na rozdíl od Tebe, podstatně víc konkrétnější a především přesnější. Jistě Ti to vadit nebude, protože jde principiálně o věc.
Mně zase připadá velmi směšné, jak i žel Ty, svým těžkotonážním způsobem, jsi se dokázal smutně a bez problémů také zařadit. Zařadit mezi ty, co tu ke své škodě dříve střílí než myslí, protože také ani pořádně neví, o čem to píší.
Tak předně. I přes mnohé podobné ba stejné Thalia není přece Clio. V Cliu jsem jel krátce a naposledy asi před rokem a půl (nebo dvěma) v autě jednoho známého. Neměl jsem potřebu to Clio do detailu tehdy zkoumat. Proto se nebudu a nechci k výztuhám u Clia vyjadřovat.
Předpokládám logicky, že s ohledem na to, že Clio je hatchback a Ty jsi také jeho majitelem, tak v případě Clio nemám důvod Ti nevěřit. Ostatně, na webu jsem nalezl obrázek a situace vypadá u Clio s výztuhou názorně prý takto:
Jak zcela odlišně vypadá ale tato výztuha u Thalie (a která je sedanem) je zřejmé tady z těchto dvou obrázků a které jsem dnes nalezl u jedné starší recenze:

a podstatné přitom je, že tato jistě velmi masivní výztuha je pro zajištění tuhosti kastle zřejmě dostatečná, neboť není problém zjistit,
že mnohé Thalie byly, možná jsou a třeba i dále budou prodávány i bez(!) té dolní zábrany. Tady je třeba foto Thalie z nějakého autosalonu, pokud tam dole vidíš nějakou výztuhu alespoň podobnou (když ne stejnou) jako je u Clio, tak mi ji tam označ, prosím:
A nyní trocha nutné historie. Nikoli a doufejme že nudné.
Na rozdíl od Tebe, než jsem Thalii vůbec koupil, jsem věnoval průběžně asi 1 rok sbírání informací k tomuhle autu. Pochopitelně pro potřeby své a rozhodně ne proto, abych tady potom po 3 letech, něco, někomu a právě 1. listopadu 2007 měl prý dokazovat.
Krom českých a slovenských materiálů jsem také probíral weby ruské (kam se Thalia pod názvem Symbol dováží a nejen tam), weby rumunské (kvůli tehdy připravovanému Loganovi a jeho vzájemným srovnáváním s Thalií) a v angličtině, to co se dalo kde nalézt (třeba Turecko, kde se Thalia vyrábí, a další, třeba arabské země, kam se dováží).
Znovu zde potom opakuji, právě někde odsud mám informace, že některým odběratelům Thalie vadil, prosím
z bezpečnostních důvodů, ten stále až příliš velký zbylý(!) otvor mezi prostorem kufru a pasažéry uvnitř auta, kteří by mohli být ohroženi. Ohroženi pohybem případným zavazadel.
Takže se tam proto prý přidala dodatečně(!) tato dolní zábrana, která otvor částečně víc ještě přicpe a také by měla působit jako zarážka proti smyku nákladu uvnitř v kufru:
Toto vysvětlení bylo podáno v souvislosti, prosím, s větší kritikou prý omezené praktičnosti řešení Thalie a jako sedan:
tj. sice sklopná, ale nedělená zadní sedadla u Thalie, k tomu přepážka k zajištění tuhosti a která po sklopení zadních sedadel stále a zjevně překáží umístit do auta delší a objemnější předměty, ... k tomu náhle ta dolní a vysoká(!) zábrana.
Zpět ke Cliu. Perlička. Pro svoji podobnost (a proč ne?) právě s Cliem některé recenze (a srovnávající Clio s Thalií) hovoří o dolní výztuze (a proč ne?) a Thalii jako negativum a z praktických důvodů vytýkají, bez ale potřebné znalosti souvislostí a které jsem výše uvedl, že tato výztuha je proti Cliu u Thalie dokonce a kupodivu
významně vyšší!
To tzv. významně vyšší znamená, že pokud je pravdou, že výše výztuhy u Clio je 5 cm (já to neměřil), tak potom u Thalie je tato výztuha téměř 2 x vyšší, tj.
je vysoká 9 cm (já to ráno nějak zednickým metrem změřil).
Přitom, s ohledem na způsob uchycení, téměř 2 x vyšší výška této výztuhy u Thalie proti Cliu nemůže mít vyšší účinek s ohledem na zajištění tuhosti – takže smysl této vyšší výšky musí být jiný. Tím také dokládám, že cílem této vyšší výšky u Thalie není a nebyla tuhost, ale právě vyšší bezpečnost.
Dovolím si Tě proto parafrázovat: no každému technicky nadanějšímu člověku to je jasné ...
Závěr:
Je zjevné, že Thalia se bez tzv. dolní výztuhy a pro zajištění potřebné tuhosti kastle obejde.
Tak byla i Thalie nabízená, možná někde na nějakých trzích je nabízená dodnes, já nevím a nezajímá mě to zase tak moc.
Hlavním důvodem dodatečného umístění té dolní zarážky, opticky ve formě(!) vysoké výztuhy, byly a jsou bezpečnostní důvody – tak jak si tehdy rizika vyhodnotil významný odběratel. A já proti tomu nic nenamítám.
A už vůbec nic nenamítám proti tomu, pokud sekundárně ta dolní zarážka tu již existující výztuhu navíc tvrdí, naopak, o tom se ale diskuze tady přece nevedla.