Citroen C4 - razeni zpatecky

Citroën, Peugeot, Renault

Moderátor: Moderátoři AutoRevue.cz

Odeslat příspěvekod Veolw 25. 11. 2012 21:45

Zdravim,

potreboval bych od vas radu. Koupil jsem si novy C4 1.6 VTI a mam na nem najeto teprve cca 500Km. Za tu dobu se mi ale stalo uz asi 8x ze jsem zaradil zpatecku, seslapl plyn, lehce poustel spojku a snazil se rozjet. Bohuzel pri zaberu jsem slysel nejake chrasteni v oblasti motoru a auto nezabiralo. Kdyz jsem podruhe vyradil a opetovne zaradil zpatecku tak uz jsem se rozjel. Dnes se mi to stalo opet a to jsem si hlidal jestli tu zpatecku fakt radim spravne (nevim ale co bych na tom mel delat spatne :)). Kdyz jsem se ale snazil zaradit tu zpatecku podruhe tak jsem si vsimnul ze po seslapnuti plynu se jakoby vratila trosku zpet a slo s radici pakou jeste trosku pohnout cimz se opravdu uz zpatecka zaradila. Nevim co si mam o tom myslel. S zadnym autem jsem jeste nemel takovy problem. Je nejaky problem s prevodovkou a mam to reklamovat?

Diky moc.
Člověk, který nic neví, nevidí problém, člověk, který hodně zná, vidí moře problémů.
<-- Leonardo Da Vinci -->
Veolw
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Zdeněk Málek 25. 11. 2012 22:27

Ano.

Ale nebude problém spíš ve spojce? Je zavzdušněná a teprve při opakovaném sešlápnutí správně zabere a můžeš správně zařadit. :hm

-- 25. 11. 2012 21:28 --

Anebo prostě spojka zabírá jinak, než jsi byl doposud zvyklý.
FIAT Barchetta 1,8
Zdeněk Málek
Inventář

Odeslat příspěvekod -vasek- 25. 11. 2012 22:31

Když jsem dělal C, tak mi v autoškole vysvětloval jak zpátečka není synchronizovaná, tak se může stát že zuby zustanou proti sobě a pak nejde zpátečka zařadit. Pomůže pustit spojku a zkusit znovu. Prý normální jev.
Ale spíš to je když tam nejde ta zpátečka nacpat. Každopádně zkusit to můžeš. U feldy se mi to občas stane taky.. Ale ta má 170000. :D
-vasek-
Pozorovatel

Odeslat příspěvekod eLzyx 25. 11. 2012 22:56

já bych řekl, že i na Dacii a tím spíš na moderním Citroënu jsou všechny rychlosti včetně zpátečky synchronizované. Nebo se pletu a začalo se to kvůli nákladům "ojebávat"? :hm

Z uživatelského hlediska - zkontrolovat, jestli nemáš pod pedálem nahrnutý koberec a jde spojka vyšlápnout až na doraz. Pak už jedině servis a reklamace. Normální to není. Všechny rychlosti musí jít zařadit na první pokus.
eLzyx
Veterán

Odeslat příspěvekod Jelass 25. 11. 2012 23:07

Synchrozinace tam jistě stále je.
Jelass
Veterán

Odeslat příspěvekod Veolw 28. 11. 2012 12:56

Tak muzu potvrdit ze zpatecka na citroenu C4 neni synchronizovana. Vcera mi to sdelili v servisu kde jsem auto nechal na provereni. Budu informovat jak jsem dopadl.
Člověk, který nic neví, nevidí problém, člověk, který hodně zná, vidí moře problémů.
<-- Leonardo Da Vinci -->
Veolw
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod K86 28. 11. 2012 13:06

tohle je normalni, me se to deje a delo snad na vsech autech, proste tam tu zpatecku musis velice jemne NARVAT, nekdy se povede na poprve nekdy na podruhe
GVII kombi 1.6 TDI 85kw
S-Max 2.0TDCI 120kw
911 997.1 C 239kw

Používejte pravý jízdní pruh, idioti!!!
K86
Guru

Odeslat příspěvekod eLzyx 28. 11. 2012 13:10

:shock:
asi dělám něco špatně. Já mám úspěšnost zařazení zpátečky 100% :hm
Nesynchronizovaná zpátečka v autě z 21. století :oboze
eLzyx
Veterán

Odeslat příspěvekod anonymni 28. 11. 2012 13:36

Já teda nevím, možná se pletu, ale synchronizace není na zpátečkách snad žádných aut. Na co by tam taky byla. Jinak u C4 i nové to řazení není skutečně nic moc, dráhy jsou teda dlouhé řekl by jsem extrémně. A prostě u zpátečky si musí člověk dávat pozor jestli je šajtrpáka domáčknutá.
anonymni

Odeslat příspěvekod eLzyx 28. 11. 2012 13:43

PaulZ píše:Já teda nevím, možná se pletu, ale synchronizace není na zpátečkách snad žádných aut.

pleteš
tech.jpg

citace z wiki
Kolo zpátečky má pro snazší zasunutí čelní plochu kažného zubu ve tvaru klínu. Synchronizace i u zpátečky má svůj význam pro rychlé zařazení zpětného chodu z větší dopředné rychlosti. Automobil tak může rychle začít couvat když sotva zastavil. Plně synchronizovaná převodovka má všechny rychlosti, tedy i zpátečku synchronizovanou.

poznámka pro Mella - trhni si hnátou remcale, o Volvu vím, že má plně synchronizované převodovky, tak to sem dávám jako příklad. Jiné příklady hledat nebudu. Možná bych u toho strávil zbytek mládí.
Naposledy upravil eLzyx dne 28. 11. 2012 13:47, celkově upraveno 2
eLzyx
Veterán

Odeslat příspěvekod Heini 28. 11. 2012 13:44

Ujisti se, že tu rychlost vždycky opravdu domáčkneš. S Feldou jsem chrčel poměrně často, na druhou stranu s 308 se stejným motorem mám najeto +/- 36tkm a nepamatuju se, jestli se mně to vůbec někdy stalo. Řazení má sice delší dráhy, ale zase jde krásně lehce a jestli rychlost zapadne jde dobře poznat :hm

-- 28. 11. 2012 12:45 --

eLzyx: Tak tady synchron zpátečky asi nebude...
Není na světě člověk ten, aby se zalíbil lidem všem.

Umění žít spočívá v tom umět se včas rozhodnout, na co se dřív *****.
Heini
Inventář

Odeslat příspěvekod eLzyx 28. 11. 2012 13:48

no, není to nic, bez čeho by se nedalo auto užívat, to je fakt. Jen mne překvapilo, že u takto moderního a ne zrovna levného auta synchro zpátečky není. Nechci kecat, ale řekl bych, že i Astry F z roku 93 jsem synchro na zpátečce měl. Nevzpomínám si na to, že by zpátečka šla zařadit jen u zcela stojícího auta a ještě na dva pokusy, resp. jsem si zcela jist, že tam vždy spadla na první. Zkusím najít info aspoň k Hčkový Astře, pro zajímavost.
eLzyx
Veterán

Odeslat příspěvekod JohnnyFive 28. 11. 2012 13:55

Je to normální u většiny laciných autíček. Pokud se zařazení nepovede napoprvé, stačí dvojitě vyšlápnout spojku na neutrál a zpátečku tam nacpat silou větší než velmi jemnou.
JohnnyFive
Nováček

Odeslat příspěvekod Burchinal 28. 11. 2012 13:59

Já bych řekl, že synchronizace zpátečky je záležitost úplného minima aut a spíš z kategorie prémiových značek (to je taky divný termín).
U běžných aut výrobci počítají s tím, že "to tam nějak spadne".
Jinak mě napadá snad jen ne úplně ideálně seřízený řadící mechanizmus, ale to jen hádám podle četnosti nezařazení, jak uvedl tazatel. Vůbec netuším jakým způsobem je u C4 řešený převod od řadičky k převodovce.
Ale bojím se že nezbyde nic jiného, než se s tím prostě naučit žít. Možná pomůže tam tu zpátečku jen o trochu víc "vrazit".
Asi má tazatel z nového auta moc strach a příliš jemnou ruku. Prostě se toho nebát, tolik to nehladit a zpátečku řadit o něco důrazněji.
Burchinal
Nováček

Odeslat příspěvekod BigFoot007 28. 11. 2012 14:14

Taka otazka - vlastnil si alebo jazdil si s nejakym citroenom predtym?
Ja som vlastnil C4 (prvu generaciu este pred faceliftom) cca 3 roky a co to som si dojazdil na firmenom berlingu tiez za asi 4 roky - obe auta sa vyznacovali jednym velkym neduhom - nepresne radenie, a najma zaradenie spiatocky som aj po rokoch stabilne robil niekedy az na druhy raz - ono clovek sice zaradil spiatocku, ale tak nejak zle, ze sa nic nedialo, len po pridani plynu isli divne zvuky, takze trebalo vzdy vyradit a znova skusit zaradit spiatocku, na druhy raz to tam uz ako tak padlo...
Have you tried turning it off on on again?
BigFoot007
Pozorovatel

Další stránka