od chalmi 9. 2. 2010 12:31
Čtu tady příspěvky a mám pocit,že jeden mluví o voze a druhý o koze.
Bylo by dobré si ujasnit,co to Doblo vlastně je a k čemu bylo vytvořeno.
Doblo je dodávka a do této kategorie je také řazeno.Tomu odpovídá celkové pojetí - prostorná tuhá konstrukce,tvrdší podvozek,motor s dobrým zátahem od spodku a poměrně solidní brzdy.
Je jasné,že od takového auta nemůžu čekat,že mi bude lítat po dálmici 160.
U auta,které má "konstručku"okolo 150-160(podle motoru) je optimální jezdit ve 2/3 otáček.Tady jsou optimální parametry(platí to většinou obecně).
Takže když uvažujete o Doblu,tak je potřeba si ujasnit,pro co toto auto vlastně chci.
Můj případ pro volbu byl:
Prostorné,pohodlné auto,velký kufr,pohodlné nasedání,pět plnohodnotných sedadel.
Uvažoval jsem i o Berlingu a nebo Kangu.Ale oproti Doblu jsou vnitřně daleko menší a na zadní sedadla je daleko horší nasedání-hlavně pro starší lidi.
Na druhou stranu je to dodávka,takže sem tam se ozývá nějaké klepání a drnčení.Ale si myslím,že to platí pro všechna auta této kategorie.
Mám najeto okolo 160000 a kromě běžné údržby zatím žádný problém.Teda jen dva:letos prasklá hadice od serva a proniká mi do kajuty smrad od výfuku.S tímto problémem se potýkám každou zimu a nemůžu přijít na problém.
Jízdní vlastnosti jsou dobré.Bál jsem se,že se bude s ohledem na svou výšku(180cm)naklánět v zatáčkách.Ale tuhý podvozek to udrží.
A úplně nejlíp jede,když je dobře naloženo.To sedí jak přibité a motor si s ním v pohodě poradí(myslím 1.9).
chalmi