Oprava auta pojištovnou viníka a DPH u plátce

Motory, převodovky, oleje, servis a další

Moderátor: Moderátoři AutoRevue.cz

Odeslat příspěvekod Kevil 21. 3. 2013 21:22

Klasika, auto vám naboří druhý řidič, který 100% nehodu zavinil. Poškozený řidič nechce do opravy dát žádné své peníze. Úhradu opravy lze sice řešit tzv. krycím dopisem, problém je ale u poškozeného řidiče, který je plátce DPH. Pojištovna uhradí servisu pouze cenu opravy bez DPH. DPH pak musí zaplatit poškozený řidič, který sice za nějakou dobu dostane DPH zpět od finančního úřadu, nicméně přijde minimálně o úrok a peníze má po nějakou dobu blokovány, nemůže je použít na něco jiného.

Myslím si, že je to nesmysl. Pojišťovna viníka by měla uhradit fakturu za opravu v plné výši včetně DPH bez ohledu na to, zde je poškozený plátce DPH nebo není. V podstatě by měl fakturu za opravu zaplatit viník nehody. Poškozený nehodu nezavinil, proto není žádný důvod, aby do opravy dával (byť dočasně) jakékoliv své peníze.

Další problém je v tom, že pojištovna poškozenému řidiči sice uhradí pronájem auta stejné kategorie, ale pouze do doby ukončení opravy vozu poškozeného. Nicméně pak může trvat třeba týden, než pojišťovna uhradí fakturu servisu, který opravené auto nevydá poškozenému, dokud neodstane za opravu zaplaceno. Je jasné, že by měla pojištovna zaplatit náhradní vozidlo po celou dobu, od předání vozidla do opravy, do doby jeho předání zpět řidiči. Podobně i při zapůjčení náhradního auta je zde problém s DPH.

Jaké má poškozený, plátce DPH, možnosti, aby veškeré náklady včetně DPH a zapůjčení náhradního vozu uhradila pojišťovna viníka ? Máte nějakou zkušenost s http://www.pomocposkozenym.cz, http://www.nehodypraha.cz, http://www.pomocposkozenym.cz aj. či je lepší podobné případy řešit s právníkem ?
Naposledy upravil Kevil dne 21. 3. 2013 23:49, celkově upraveno 1
Kevil
Nováček
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod GeneHawkins 21. 3. 2013 21:30

DPH u pláce není náklad. Není to škoda, proto ji pojišťovna - samozřejmě - neplatí.
Na náhradní vozidlo od té chvíle, kdy je opraveno, nemáš nárok, nic ti nebrání opravu zaplatit, auto vyzvednout a zinkasovat si pojišťovnu sám.
O úroky se můžeš soudit...
GeneHawkins
Insomniak roku 2013-17
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tombas 21. 3. 2013 23:23

Jakmile jsi účastník nehody, tak ať už jako viník nebo poškozený to vždycky odneseš nějakou újmou - peníze, čas, nervy, zdraví apod.
Takový je prostě život a pokud chceš jezdit, musíš počítat i s tím, že se může stát nehoda.
DPH je prkotina, na kterou se můžeš z vysoka vykašlat. Buď rád, pokud ti pojišťovna uhradí škodu v plné výši opravy auta (i bez DPH, to stejně dostaneš zpátky).
Konec konců tím, žes sedl za volant a vyjel, jsi na sebe dobrovolně vzal riziko, že se můžeš stát účastníkem nehody se vším všudy, co k tomu patří.
tombas
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod robbert 22. 3. 2013 06:25

Gene to popsal dobře. Takže vyreseno. LOCK, ne?
robbert
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod rosta12345 22. 3. 2013 07:43

navíc dnes v době kdy to řeší krycí dopis servis na pojišťovnu nečeká
rosta12345
Pozorovatel

Odeslat příspěvekod robbert 22. 3. 2013 07:54

Kevil: Ještě mě napadlo, plátce DPH a nemá u servisu splatnost faktur?
Mé příspěvky vyjadřují mé názory. Chcete se mnou nesouhlasit? Můžete, ale to je asi vše, co můžete.

Bože, dej mi sílu, abych změnil, co změnit mohu, dej mi trpělivost, abych snesl to, co změnit nemohu, dej mi moudrost, abych to od sebe rozeznal.
Nekácet!
robbert
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kevil 22. 3. 2013 09:41

Soudruzi diskutéři vůbec nepochopili podstatu věci a souhlasí tedy s oje.áváním poškozených. Jde o princip. Stejně, jako když běžnému řidiči napočítá pojišťovna "amortizaci" dílů a "zhodnocení" auta poškozeného, případně odmítne seniorovi proplatit zapůjčení náhradního auta, protože nepodniká a na venčení psa auto nepotřebuje. Podobně je to s přetáčením tachometrů, kdy na to, že jde o podvod, musíme v banánové ČR udělat extra nový zákon.
Kevil
Nováček
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod robbert 22. 3. 2013 09:47

Tady ale o žádný podvod nejde.
Firma plátce DPH má v servisu splatnost a z vlastní zkušenosti mohu říct, že než dojde ke splatnosti faktury servisu mám plnění na účtu. A co se DPH týče není to náklad a úrok o který přicházíš je zcela zanedbatelný...
Mé příspěvky vyjadřují mé názory. Chcete se mnou nesouhlasit? Můžete, ale to je asi vše, co můžete.

Bože, dej mi sílu, abych změnil, co změnit mohu, dej mi trpělivost, abych snesl to, co změnit nemohu, dej mi moudrost, abych to od sebe rozeznal.
Nekácet!
robbert
Trvalý BAN
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků