Prodej vozu soukromé osobě

Řidiči na silnicích, zkušenosti, nehody, policie, dopravní předpisy a další

Moderátor: Moderátoři AutoRevue.cz

Odeslat příspěvekod hamik007 11. 5. 2011 06:58

Ahoj,
poprvé budu prodávat své auto soukromé osobě (jsem také soukromá osoba - nepodnikatel). Mám předvyplněnou kupní smlouvu. Jelikož jsem dosud nikdy auto soukromé osobě neprodával, mám dotaz jak správně postupovat, jaké doklady mohu (musím) předat kupujícímu po zaplacení vozidla a podpisu kupní smlouvy a jaké si mám nechat, abych mohl v následujících dnech odhlásit vozidlo a zrušit pojistku a povinné ručení ?

Můj záměr - kupujícímu po zaplacení a podpisu kupní smlouvy předám vůz vč. SPZ a malý TP. Nechám si velký TP. S tímto velkým TP a kupní smlouvou zajdu co nedjříve na registr vozidel, kde odhlásím vůz z mé osoby. Velký TP pak zašlu doporučeně kupujícímu. Dále na základě kupní smlouvy zruším pojistku a povinné ručení. Je to takto správně ?

Potom se chci zeptat, zda je potřeba aby v okamžiku podpisu kupní smlouvy, měl kupující sjednané pov. ručení a popř. i pojistku na tento vůz a na svou osobu. V dokladech pov. ručení a pojistky by byl zatím jen VIN. SPZ by se doplnili později ? Jak je to s odpovědností za škodu po podpisu kupní smlouvy ? Či s pokutami ? Když podepišem kupní smlouvu a kupující odjede a např. jej vyfotí ve vysoké rychlosti na radaru, tak pokuta příjde mně. Co s tím ?

Děkuji předem za odpovědi.
hamik007
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ultima__ratio 11. 5. 2011 07:20

Musíš si nechat i ORV (malý TP), na registru vozidel ho při odhlášení procvaknou, kupující má pak myslím 10 pracovních dnů na to, aby na sebe vozidlo přehlásil, většinou tam procvaknou právě to datum, dokdy má kupující lhůtu na přehlášení. Ve smlouvě byste si měli i dohodnout, kterým datem ukončíš povinné ručení (nech ho ukončit koncem měsíce). Pokud se chceš zbavit případných reklamací, tak do smlouvy napiš, že to vozidlo prodáváš "tak jak stojí a leží". Za vyfocení vozidla při překročení rychlosti nechodí pokuta, ale výzva k podání vysvětlení, dostavíš se na tu výzvu a všechno tam vysvětlíš.
ultima__ratio
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Psycho vlk Wolf 11. 5. 2011 07:22

Necháš si velký TP, malý TP, zelenou kartu a kupní smlouvu a odhlásíš to na něj a pak mu to předáš nebo pošleš. Je mu dáš druhou kupní smlouvu, třeba okopírovanou zelenou kartu pokud si ti nepojistí dřív, necháš SPZ a dokumenty na STK (kartičku na emise). To by mělo být všechno. :D
Psycho vlk Wolf
Pozorovatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod hamik007 11. 5. 2011 08:27

A na jaké doklady, když si nechám velký i malý TP kupující odjede ? Čím se prokáže, když ho zastaví policejní hlídka ? Top mu těch 10 dnů bude stačit kupní smlouva ? A když mu dám okopírovanou zelenou kartu, tak při pdpisu kupní smlouvy povinné ručení nezaniká ? Někde jsem četl že jo a že je třeba aby si kupující ke dni předání vozu zajistil zelenou kartu a popř. pojistku alespoň na VIN vozu, dokud nedostane SPZ... ??
hamik007
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ultima__ratio 11. 5. 2011 08:35

Ne, povinné ručení zaniká až když ho vypoví pojistník. Na doklady se nejezdí, jezdí se na PHM. Kupující to buď riskne bez dokladů nebo si nechá auto odtáhnout nebo v něm odjede, až ty doklady dostane. Můžeš také jít to auto odhlásit hned po prodeji a hned potom mu doklady předat, pokud mají ten den na registru vozidel úřední den. Také je možné, pokud kupujícímu důvěřuješ, napsat mu plnou moc, aby to odhlášení provedl za tebe a hned po prodeji mu všechny doklady s tou plnou mocí předat.
Naposledy upravil ultima__ratio dne 11. 5. 2011 08:37, celkově upraveno 1
ultima__ratio
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod JardaB 11. 5. 2011 08:35

To nema jednoduche reseni - muzes verit ze ti OTP posle zp5 k odhlaseni a na cestu mu ho nechat, nebo muze jet bez nej a zaplati pokutu jako by ho normalne zapomel doma - tipuju do litru pri slusnem chovani... Delam to jak kdy a jeste me nechytli. Pojisteni by mel mit svoje, uz kvuli bonusum, ale stavajici je snad platne bez ohledu na majitele, nakonec ve smlouve nebyva konkretni hodina prodeje (ale samo muze byt...)
JardaB
Guru
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MELLO 11. 5. 2011 08:40

Já auto nejdřív odhlásil ( během odhlášení nahlásil nového majitele ) a teprve po odhlášení sem ho prodal.
MELLO
MELLO
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod sparrow75 11. 5. 2011 08:42

já dal malej TP auto odhlásil a poslal velkej
Mello je jediný,Mello je naše internetové slunce,Mello je náš bůh
a proto modleme se společně Mello náš jediný na nebesích.
sparrow75
Missák Garáže 2010
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ultima__ratio 11. 5. 2011 08:43

Někde ti ho ale bez malého TP neodhlásej.

Mello: To by byla sranda, kdyby si tu koupi nový majitel rozmyslel. :-)
Naposledy upravil ultima__ratio dne 11. 5. 2011 08:45, celkově upraveno 1
ultima__ratio
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod sparrow75 11. 5. 2011 08:43

no když už jsem měl prachy v ruce tak zas taková né
Mello je jediný,Mello je naše internetové slunce,Mello je náš bůh
a proto modleme se společně Mello náš jediný na nebesích.
sparrow75
Missák Garáže 2010
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MELLO 11. 5. 2011 08:48

ultima__ratio píše:Mello: To by byla sranda, kdyby si tu koupi nový majitel rozmyslel. :-)


Proč jako? tak bych ho znovu přihlásil.
MELLO
MELLO
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ultima__ratio 11. 5. 2011 08:56

No přihlášení je asi za 800 Kč, jestli by to tedy nebylo i s ekopoplatkem. :-)
ultima__ratio
Inventář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod hamik007 11. 5. 2011 08:58

:) Tak bych mu předal ke kupní smlouvě kopii velkého i malého TP, pro případ zastavení policejní hlídkou. To by pak mohlo projít ne ?

Vzpomínám si, když jsem auto kupoval v bazaru, tak jsem prvních cca 7 dní jezdil s kupní smlouvou, zelenou kartou a kopií velkého nevyplněného TP (byl jsem první majitel ze v ČR).
hamik007
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod 0xf 11. 5. 2011 09:03

kupni smlouvu si nech sepsat pravnikem... a urcite podle obcanskeho zakoniku coz kazdy pravni vi.. veci jakoze lezi a bezi a podobne formulace ti totiz nikdo normalni nepodepise... a take jestli si pamatuju dobre i toto se da napadnout. Jinak odhlasit pojistku treba do konce mesice nebo i k datu prodeje... neni dneska problem pro kupujiciho uzavrit novou pojistku v den nabyti. No a bud to odhlasit na doprave a nebo to prehlasit spolu s kupujicim.
Kunda je chramem nevinosti, do ktereho vstupuju s jistou pochybnosti...
0xf
Štamgast

Odeslat příspěvekod ultima__ratio 11. 5. 2011 09:04

hamik: Projít to také nemusí, záleží na tom policistovi. Dle zákona musíš mít s sebou při jízdě ORV a ne TP nebo jeho kopii.
Naposledy upravil ultima__ratio dne 11. 5. 2011 09:05, celkově upraveno 1
ultima__ratio
Inventář
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků