Diskvalifikace Red Bullu z GP Austrálie 2014

Formule 1, Moto GP, WRC a jiná rychlá kola

Moderátor: Moderátoři AutoRevue.cz

Odeslat příspěvekod Tomyš 16. 3. 2014 17:34

Ahoj,
Red Bull byl diskvalifikován pro několikanásobné překročení povolených hodnot max. průtoku paliva 100 kg za hodinu. Situaci jsem rozebral zde http://f1sport.autorevue.cz/clanek/anal ... l-provinil a těším se na otevřenou debatu, také s ohledem na odvolací řízení.
Tomyš
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod FoxPw 16. 3. 2014 17:40

Jen to zopakuji. Podle mě je čidlo s největší pravděpodobností na principu ultrazvukového objemového měření průtoku a hmotnostní průtok se pak vypočítává. Pokud se palivo "více" zahřívá (u RB by to nebylo nic nečekaného), tak má palivo menší hustotu a tím pádem při dané váze vykazuje čidlo větší průtok.
FoxPw
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod krami 16. 3. 2014 17:41

Upřímně si myslím, že není co řešit. RB se zachoval jak se zachoval a tím si podřezal větev. O ničem víc to nebylo a pochybuji, že po tom, co jsem se dozvěděl v tom článku, tak pochybuji, že odvolací soud změní nějakým způsobem výrok, jelikož by to pak bylo jak u blbečků na dvorečku a celá FIA by byla pro smích ...
krami
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod sem-tam-fous 16. 3. 2014 17:43

Koukám, že se diskuze přesunula sem, a tak s dovolením zkopíruji můj poslední příspěvek k tomuto tématu (původně reakce na tomyše)


FIA věřila ve funkčnost senzoru + nastavení/snížení průtoku.
Red Bull věřil v NEfunkčnost původního senzoru (který byli donuceni namontovat zpět), a byl si jistý tím, že si to s odvoláním na alternativní (nouzové) metodiky výpočtu okamžitého průtoku paliva obhájí. V dobré víře toho, že rozhodujícím faktorem při posuzování bude faktické prokázání porušení pravidel.
Ale pokud jsem to z článku správně vyčetl, tak FIA nejednala čistě na faktické rovině, ale začlenila do tohoto svého rozhodnutí i arogantní chování Red Bullu, což je podle mě špatně.
sem-tam-fous
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Tomyš 16. 3. 2014 17:46

Senzory údajně kalibruje společnost Calibra Technologies.

-- 16. 3. 2014 17:48 --

sem-tam-fous píše:FIA nejednala čistě na faktické rovině

Podle mého názoru jednala věcně a z titulu své autority. Podobně jako muž v černém na fotbalovém hřišti.
Tomyš
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod krami 16. 3. 2014 17:50

Tomyš píše:Podle mého názoru jednala věcně a z titulu své autority. Podobně jako muž v černém na fotbalovém hřišti.

To si myslím taky, spíš RedBull se nechoval v téhle situaci jako onen hráč, co kope do míče ...
krami
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod FoxPw 16. 3. 2014 17:52

No právě. Zrovna rozhodčí fotbalu bych si nebral jako etalon spravedlivého a nestranného rozhodování podle pravidel.
FoxPw
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mor-g-a-n 16. 3. 2014 17:54

myslím, že v tomto případě není co řešit.., RB to prostě podělal a hlava mi nebere PROČ PROBOHA??! No a Daniel.., ten může jen smutně vzpomínat, jak si jednou málem vyjel domácí bednu :-/
mor-g-a-n
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod magelIan 16. 3. 2014 17:55

"Ale pokud jsem to z článku správně vyčetl, tak FIA nejednala čistě na faktické rovině, ale začlenila do tohoto svého rozhodnutí i arogantní chování Red Bullu, což je podle mě špatně."

Tak podľa toho čo je uvedené v článku, FIA inak ani rozhodnúť nemohla a rozhodla dobre, dokonca najlepšie ako len mohla. Nechápem čo by mohlo byť na tom rozhodnutí zlého - samotnú DSQ by si RB zaslúžil už len za samotné ignorovanie pokynov FIA a či dodržali povolený max. prietok podľa inej metodiky ich nemusí už ani zaujímať.
magelIan
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mor-g-a-n 16. 3. 2014 17:57

a divíš se.., pokud byli varováni a opravdu je to tak, že doporučení FIA ignorovali, tak se vůbec nedivím, že je takhle zařízli
mor-g-a-n
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod VáclavIII 16. 3. 2014 17:58

"Pravidlo o nižší spotřebě paliva platí až od letošního ročníku. Během závodního víkendu došlo navíc k úpravě frekvence průtoku z 10 Hz na polovic a ředitel závodu Charlie Whiting zástupce všech stájí varoval, že FIA bude nařízené změny konfigurace palivového systému pečlivě kontrolovat." - co je na tom pravdy?
VáclavIII
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Variotek 16. 3. 2014 18:02

FoxPw píše:No právě. Zrovna rozhodčí fotbalu bych si nebral jako etalon spravedlivého a nestranného rozhodování podle pravidel.


Stejně jako rozhodčí ve fotbale upozorňuje hráče i FIA několikrát Red Bull upozorňovala. To že Red Bull neuposlechl a porušil pravidla je jeho problém stejně jako fotbalistův, když je potrestán kartou. O tom jestli to bylo správné nebo ne, se má bavit po závodě/zápase....
Pomozte zabránit smrtelným nehodám na silnici. Jezděte po chodníku!
Variotek
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod sem-tam-fous 16. 3. 2014 18:05

A fotbalový rozhodčí je snad nějakým synonymem pro nestranný rozhodovací orgán, který vždy jedná v souladu s pravidly, a je strojově neomylný?
Tady v této kauze je podle mě na konečném verdiktu až moc velký podíl osobních antipatií způsobených arogantním chováním Red Bullu. Ale faktické porušení maximálního průtoku paliva je stále diskutabilní.
sem-tam-fous
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod FoxPw 16. 3. 2014 18:08

Podle mě musí být RB dost pevný v kranflecích, že pravidla neporušil, protože by to jinak neriskoval. Na rozdíl od fotbalu se vše dá po závodě otestovat a ze záznamů telemetrie ověřit, takže bych to nechal na odbornících a ne na pocitech funkcionářů.
FoxPw
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Tomyš 16. 3. 2014 18:09

FoxPw píše:rozhodčí fotbalu bych si nebral jako etalon spravedlivého a nestranného rozhodování podle pravidel.

Tak to ani nebylo myšleno. Jde o to, že během hry je prostě rozhodčí ten, kdo rozhoduje. FIA nařídila Red Bullu něco provést během závodu, Red Bull se na to vykašlal, a teď se diví za červenou kartu. Zda měla FIA pravdu, se uvidí v odvolacím řízení.

-- 16. 3. 2014 18:11 --

VáclavIII píše:Během závodního víkendu došlo navíc k úpravě frekvence průtoku z 10 Hz

Pravidla určují jednotky průtoku v kg za hodinu, takže tomuhle moc nerozumím :(
Tomyš
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků