Vloni v srpnu jsem byl jako chodec účastníkem dopravního incidentu - vkročil jsem do vozovky v klidné jednosměrce, vylekal jsem okolo jedoucího motorkáře, který spadl ze svého skútru. Vzal si ode mě mé osobní údaje. Ještě to dopoledne se mi ozvala policie a o dva dny později jsem byl u výslechu. Tam jsem popsal situaci a policie dokumentaci k případu odeslala na magistrát.
O 4 měsíce později mi přišlo předvolání k vysvětlení na magistrát. S úřednicí jsme oba uznali, jaká to je prkotina a dostal jsem 300 Kč pokutu. Z mého pohledu je stále diskutabilní, zdali jsem za nehodu mohl, protože podle mě se mi motorkář nevyhýbal, pouze se zalekl, že bych pokračoval ve své chůzi a strhl řízení. Ale dobře, myslel jsem, že pokuta celý případ uzavře a nechal jsem to být. Na papíře, který jsem podepisoval, také stálo, že motorkář písemně dostal šanci žádat úhradu škody, kterou nevyužil.
Letos na začátku srpna mi přišel dopis z jeho zdravotní pojišťovny s žádostí o úhradu výloh jeho léčení, cca 3 000 Kč s výhružkou, že pokud to neuhradím, čeká mě soud. Pro jistotu jsem to zaplatil s tím, že už opravdu budu mít klid.
Před pár dny (po roce od nehody!) mi motorkář volal, že si chce opravit motorku a že mu v servisu řekli, že díly vyjdou na 30 000 Kč. (Měl na ni pár škrábanců, byla bez problémů pojízdná.) Dopis z magistrátu o možnosti žádání úhrady škod mu prý nepřišel.
Zajímá mě, zdali na to má právo, jestli neplatí nějaká promlčecí lhůta a jak to mám řešit.
Je to pro mě opravdu velice nepříjemné, zvlášť když jde o takovou prkotinu.