chtěl bych místní sečtělou komunitu poprosit o radu. Předem se olouvám za hodně textu, ale chci podat maximu podkladů pro případnou radu. Děkuji předem. Sám se snažím číst texty na webech, ale spíše jsem více zmatený než na začátku.
Takže v současné době máme Fiestu, 1.4, r.v. 2002. Auto nestačí kapacitně rozrůstající se rodině.
S Fiestou jsem si užil své, hodně poruch přestože vypadá hodně zachovale, má pravidelný servis a stojí v garáži. Na druhou stranu, pokud jede, se s ní jezdí moc pěkně, zvládá i dálnici plně naložená a tak

Informace pro výběr auta:
1) Najezdíme ročně 10-15 tkm, dálnice tvoří možná až 50%, po městě minimálně (nákupy), většinou cesty minimálně 100 km, málo krátkých cest.
2) Jsme malého vzrůstu.
3) Letos bychom chtěli pořídit 14ti měsíčnímu dítěti sourozence.
4) Naprosto minimálně jezdím autem sám, většinou celá rodina a spousta krámů.
5) Peněz moc není (čerstvá hypotéka), ale dají se vydělat/půjčit:-), takže finanční limit spíše pocitově: 250-300 tis za ojeté, 350-400 tis. za nové. Samozřejmě čím méně, tím lépe:-)
Vybavení auta:
Co by určitě mělo mít: maximální bezpečnost (v malé a staré fiestě se s rodinou moc necítím), klimu, centrál s DO, rezervu, přední okna v elektrice, dělená zadní sedadla, posilovač řízení, nastavitelné sedadlo řidiče.
Co by mělo mít, ale dá se oželet: dvouzonová aut. klima, tempomat, zadni park. čidlo, vyhřívané alespoň zadní okno, rovná podlaha v kufru, zatmavená zadní okna, zadní okna v elektrice, kvalitní audio, loketní opěrka, střešní nosič
Co by bylo fajn, ale asi nebude reálné: posuvná zadní sedadla, corner funkce světel, parkovací kamera, adaptivní tempomat, zatmavovaní zpětného zrcátka, hlídání mrtvého úhlu, asistent rozjezdu do kopce.
Co určitě nechci je start/stop - jel jsem s tím u kamaráda a vadí mi to. Ale snad to jde v autech vypnout. Také nechci všechno ovládat na displeji, akorát bych naboural. Nějaký ten staromodni čudlík by byl fajn.
No a závěrem jak uvažuji: Nejdřív jsem chtěl určitě nové po špatné zkušenosti s ojetou Fiestou, případně op. leasing pro soukromé osoby.Ale všichni v okolí mi tvrdí, že jeté je pro náš malý nájezd lepší a že operativní leasing nebrat.
Takže se rozhoduji mezi novým a jetým. Zaměřuji se nabenzín a kombíky, i když tuším problém na zadních sedadlech (manželka je zvyká jezdit s dítětem v zadu a jakmile přibude druhá autosedačka, tak se tam bude těžko soukat), ale MPV fakt nevím jestli s benzínem bude OK.
Co se týká ojetých - líbilo by se mi Mondeo nebo S-max, ale Forda jsem si zakázal, líbila by se mi Mazda 6,ale ojetiny nejsou a nebo jsou moc drahé. Můj servisák mi zakázal Opel:-), takže jsem se v úvahách dostal k Peugeotu 308 sw 1.6 benzín, kde se mi líbí variabilita zadních sedaček. Na druhou stranu Francouzům lidé moc nevěří a známý si Peueotem užil své. Dál nevím, moc jsem ojetiny zatím nestudoval. Dost se bojím ojetého malého turba, když nevím jak s tím majitel zacházel. Na druhou stranu můj garážník mi nabídl, že mi ojetinu vybere, když mu dám dost času. Často objíždí bazary, auto by mi prohlídl apod.
Fracouzů i malého turba se trochu bojím i u nového, ale nechci si auto nechávat o moc déle jak 5 let, co by mělo zvládnout každé auto.
Z nových aut uvažuji o:
Renault Megane grandtour 1.6 benzín- skvělá cena a ve výbavě limited vše potřebné a nic navíc. Atmo motor, který nejede pěkně jako turbo, ale mohl by být spolehlivější. Na druhou stranu je to francouz a docela zastaralý model.
Honda Civic kombi, 1.8 benzín. - velký kufr, variabilní sedačky, atmo motor, snad spolehlivost japonce. Na druhou stranu finančně asi mimo
Seat Leon kombi - 1.4 TSI - koncern, který se nekrade tolik jako Octavia a Golf, líbí se mi design, LED světlomety docela dostupné, motor 1.4 TSI pro náš způsob nájezdu asi ideální. Cenově na hraně, ale snad by to šlo.
Huyndai i30 / Kia Ceed - nejsem si jistý zdaKorejce, na druhou stranu cena je fajn.
Nu a rád bych podpořil Škodovku, ale Octavia je fakt za hodně peněz a v nedávné době dvěma známým ukradli Oktávky, tak se trochu bojím. Navíc v testech je Oktávka často docela kritizovaná. Jako druhá možnost je nová Fabia kombi 1.2 TSI, 81 kw style. Ale nevím jestli by stačil kufr v této nižší třídě než ostatní auta (musím se zajít podívat). Na druhostranu při dalším prodeji by asi nebyl takový propad ceny jako třeba u Megana.
Z MPV (kvůli šířce auta) uvažuji např. o Peugeotu 5008, ale jak jsem psal výše, nejsem si MPV jistý.
Omlouvám se wall of text, pokud to někdo přečetl tak smekám a děkuji. a pokud někdo poradí jakým směrem se vydat budu moc rád. Pokud chybí nějaká informace pro správný výběr, rád doplním.
Děkuji všem, L.