OII píše:zacinam pomalu resit nakup noveho auta.Premyslim o bezpecnosti a tedy nahonu 4x4. Ma to smysl? Pokud 4x4, tak asi jedine Superb Combi 4x4 nebo Passat Variant 4x4. Pokud tam nebude 4x4, tak bych mozna uvazoval take o Fordu Mondeo. Najedu rocne cca. 35 tis. km z toho asi 80% dalnice.
Přečetl jsem 10 stran této "diskuze" (převážně o how-ně). V zadání mi trochu chybí preference paliva, typu převodovky a případně cenové hranice. Reakce zadavatele je snad jen jedna, tak to bude třeba nějaký flejm. Ale ať.
Narozdíl od většiny diskutujících jezdím/jezdil jsem ze vším z uvedeného (B6, B7, SII, Mondeo), tak můžu taky něco přidat. Mondeo opravdu nezvykle hodně tahá "za ruce" (za volant) a ne každému to bude příjemné. Pokud někdo uvažuje o Mondeu doporučuji půjčit si nejlépe na 18" kolech a vzkoušet jízdu v kolejích a dalších záludnostech. V tomhle autě člověk pochopí, proč na kruzech bezpečné jízdy říkají, že se volant má držet oběma rukama! Velmi snadno se stane, že se vám volant téměř vytrhne z (jedné) ruky. Pokud zavzpomínám, tak něco podobného jsem zažil snad jen v Seat Exeo (což je "překabátěná" technologicky 12 let stará předchozí generace A4, která se dokonce prodává s dvěma variantama řízení, jenž jsou jedna horší než druhá. Ale to je jiná diskuze).
Ještě k komunikativnosti řízení. Po přečtení testů, než jsem poprvé sednul za volant, jsem očekával od předních kol přehršel informací, ale ty se reálně dostavují pouze na sněhu, kdy je opravdu krásně cítit, po jakém povrchu jedete a co se děje pod předními koly. Při jízdě na kvalitním povrchu jsou informace minimální (ale pořád lepší než třeba Seat Altea XL, kde pouze kroutíte volantem bez odporu a auto možná nějak zatáčí zatáčí). SupII má nejgumovější řízení z uvedené trojce s takovým divným mrtvým úsekem okolo středové polohy. B6/B7 je uprostřed, ale určitě by informací pro řidičel měl dávat více, než nyní. Filtrování rázů od nerovností, kterých je v čechách opravdu hodně je nejhorší v Mondeu (a rapidně se zhoršuje s nízkoprofilovým obutím). Logicky nejlepší je v B6/B7 s adaptivním podvozkem a rozumným obutím.
Pohon 4x4 je věcí preferencí. Určitě velké lákadlo, které na těch pár dní v roce, kdy je nějaká sněhová kalamita zní báječně, ale v reálu to je hmotnost a peníze navíc za pořizovací i provozní náklady. Asi nejvíc mě osobně vadí, že většina motorizací (všechny 4válcové motorizace pro B7/SII kombinované s Haldex4) jsou v takové kombinaci beznadějně pomalé na zrychlení. Samozřejmě pokud někdo žije na horách, kde je půl roku sníh, tak ocení víc jistotu trakce než sekundu ve zrychlení na stovku. Takže 4x4 super, v kombinaci s 3,6V6 bezvadný, ale jinak líný.
O volbě převodovky a dokonce ani požadovaném obsahu/výkonu motoru (dokonce ani o preferovaném palivu řeč nebyla, tak to nechám třeba na nějaké pokračování.
Mondeo je nejlepší volbou pokud někdo chce nenápadné auto, které se nekrade, nevykrádá, nezávidí. Nabídne nejlepší příčný prostor z uvedené trojice, dobře přístupný a široký zavazadelník a nejspíš největší slevu. Naopak ergonomie pracoviště je tragická (zmatené nebo složité ovládání tempomatu, radia, palubního počítače na volantu), naprosto nevyužitý velký barevný displej na palubce, nevkusné zpracování středového panelu, kvalita některých materiálů, kvalita finální montáže vybraných detailů. Celkově Mondeo z venku působí hezky a hodnotně, ale uvnitř je často vidět šetření ne nesprávných místech.
SupII a B6/B7 mají zásadní nevýhodu v oblibě zlodějů a případně nenechavců, kteří shánějí přední světla, mlhovky, navigaci atd. Takže problém, pro někoho, kdo parkuje na ulici a nechce se mu platit za extra vyhledávací zařízení (nebo vysokou pojistku). U SupaII je limitující vnitřní šířka a absence někdetých prvků výbavy (adaptivní tempomat, adaptivní podvozek). Passat B6 byl natolik provařené "manažerské" auto, že to může někoho odradit od koupě (i lehce inovované verze B7).
Nelze jen tak od stolu vybrat vítěze, když není jasné, jakou motorizaci, jakou převodovku, za kolik, jestli budeš jezdit sám nebo s čtyřhlavou rodinou, jestli ti záleží na nákladech za kilometr za palivo atd. Nezavrhoval bych ani jedno. Nejlíp vyzkoušej vše pokud možno v co nejpodobnější konfiguraci tebou požadovaného vozu, nalož rodinu, psa, tchýni, nábytek z ikea a poznáš, co ti nejlíp sedne.