Stránka 2 z 3

Re: Garmin 1490T

Odeslat příspěvekNapsal: 9. 1. 2011 07:31
od ultima__ratio
Záleží co tam máš za mapu. Jestli to je "Garmin CITI navigator", nebo "Atlas CZECH" nebo "TOPO CZECH". Já používám nejnovější TOPO CZECH Pro, což je spíše turistická mapa, ale je routovatelná a dá se podle ní navigovat, nikdy jsem se s ní nedostal do jednosměrky v protisměru, ale když v nastavení dám volbu nejkratší trasy a povolím i nezpevněné vozovky, tak mě naviguje i přes některé polní cesty. Je to jen o tom, to umět správně nastavit. Pokud jsi tam místo vozidla nastavil chodce, tak se pak nediv, že se dostaneš do jednosměrky v protisměru nebo na most pro pěšáky.
:-)

Re: Garmin 1490T

Odeslat příspěvekNapsal: 9. 1. 2011 07:50
od Duri13
ultima__ratio píše:Záleží co tam máš za mapu. Jestli to je "Garmin CITI navigator", nebo "Atlas CZECH" nebo "TOPO CZECH". Já používám nejnovější TOPO CZECH Pro, což je spíše turistická mapa, ale je routovatelná a dá se podle ní navigovat, nikdy jsem se s ní nedostal do jednosměrky v protisměru, ale když v nastavení dám volbu nejkratší trasy a povolím i nezpevněné vozovky, tak mě naviguje i přes některé polní cesty. Je to jen o tom, to umět správně nastavit. Pokud jsi tam místo vozidla nastavil chodce, tak se pak nediv, že se dostaneš do jednosměrky v protisměru nebo na most pro pěšáky.
:-)

Ved pisem, ze nastavene tam je auto! A nedal som najkratsiu cestu, ale najkratsi cas.
Presne som cakal, kedy sa nejaky mudrlant ozve s takymto komentom :)

Re: Garmin 1490T

Odeslat příspěvekNapsal: 9. 1. 2011 07:55
od Vana666
ultima: pochopitelně že žádné nezpevněné vozovky ani chodce povolené nemám, za úplného blbce mě prosím nepovažuj

mám v Garminu 760 i Topoczech, ale navigaci po silnicích ji nepoužívám. Nedokázala totiž ani tak stupidní věc, jako navigaci z Čeladné do Frýdku-Místku, t.j. asi 10 km po jediné hlavní silnici a furt mi přikazovala nesmyslně odbočit do hor.

A City navigator mě opět pobavil při předvánoční cestě na lyže do itálie. Stejně jako předloni mi v půlce horského stoupání přikázal odbočit na úzké serpentiny vedoucí dolů do cca 5 km vzdálené vesníce, sjet po nich až do té vesnice, tam se otočit a vrátit se uplně stejnou cestou zpět nahoru a pokračovat dál v původním směru.
A abych vyloučil podnětné rady tak rovnou říkám že žádný průjezdní bod tam zadaný nebyl, je to čistě výmysl navigace

Jinak běžně mi Garmin přikáže, abych z hlavní silnice odbočil na souběžnou polňačku, jel po ní pár km a pak se zase napojil na hlavní tah. Absolutně bezdůvodně. Podle mě je Garmin fajn, když chce člověk po cestě poznat i končiny, kam by se sám nikdy nevydal :D

Re: Garmin 1490T

Odeslat příspěvekNapsal: 9. 1. 2011 09:49
od Aštar Šeran
Tvojí obsesi, že je chyba u letité navigace, které jsi od koupi neaktualizoval firmware ani mapy, jsem zaznamenal již dávno...

Aktualizovaný Garmin funguje naprosto bezproblémově, tady s mapamí Atlas (tj. stejné mapy jako tomtom), všude jinde city navigator, který mi za tisíce kilometrů po západní a jižní evropě neudělal jedinou chybu.

-- 9. 1. 2011 09:50 --

Duri13 píše:
ultima__ratio píše:Záleží co tam máš za mapu. Jestli to je "Garmin CITI navigator", nebo "Atlas CZECH" nebo "TOPO CZECH". Já používám nejnovější TOPO CZECH Pro, což je spíše turistická mapa, ale je routovatelná a dá se podle ní navigovat, nikdy jsem se s ní nedostal do jednosměrky v protisměru, ale když v nastavení dám volbu nejkratší trasy a povolím i nezpevněné vozovky, tak mě naviguje i přes některé polní cesty. Je to jen o tom, to umět správně nastavit. Pokud jsi tam místo vozidla nastavil chodce, tak se pak nediv, že se dostaneš do jednosměrky v protisměru nebo na most pro pěšáky.
:-)

Ved pisem, ze nastavene tam je auto! A nedal som najkratsiu cestu, ale najkratsi cas.
Presne som cakal, kedy sa nejaky mudrlant ozve s takymto komentom :)

Podívej se do nastavení map a pro jízdu v ČR dej místo city navigatora české/slovenské mapy atlas CZ/SK.

Re: Garmin 1490T

Odeslat příspěvekNapsal: 9. 1. 2011 09:51
od ultima__ratio
Tohle musí bejt fakt rukama, protože mě to nic takového nevyvádí. :mrgreen:

Re: Garmin 1490T

Odeslat příspěvekNapsal: 9. 1. 2011 09:53
od Aštar Šeran
Mně taky ne a už jsem s tím něco sjezdil, Německo, Itálie, Benelux, Rakousko a všude bez problému. Totéž platí tady s atlasem CZ.

Re: Garmin 1490T

Odeslat příspěvekNapsal: 9. 1. 2011 10:51
od Duri13
S vami je teda debata :(
Aby sme si to ujasnili - mam aktualne mapy City Navigator, oficialne stiahnute od Garminu, nastavene AUTO, najkratsi CAS. Ok?
V prahe naviguje zatial bez chyby, v krajskych mestach tiez. V nasom okresnom meste je to uplne naprd, posiela ma do jednosmerok, cez pesi most, cez areal nemocnice, proste same blbosti. Pritom vzdy mi to napise, ze cesta mi bude trvat 2-3 min na vzdialenost okolo 1-2 km, cize naozaj je to vyratane pre auto, chodec by to tak rychlo nedal.
Mam to chapat tak, ze s vybavou, ktoru mi poskytuje Garmin, sa v mensich SK mestach neda jazdit?
K Atlasu sa dostaneme neskor...

Re: Garmin 1490T

Odeslat příspěvekNapsal: 9. 1. 2011 11:47
od Vana666
Aštar Šeran píše:Tvojí obsesi, že je chyba u letité navigace, které jsi od koupi neaktualizoval firmware ani mapy, jsem zaznamenal již dávno...

je pravda že jsem neauktualizoval
ovšem je také pravda že silnice na kterých to tropí takové těžké přehmaty jsou na svém místě už roky beze změn. Takže ta navigace nefungovala správně ani bezprostředně po zakoupení s tehdy nejnovějším FW i mapami. A to byla vlajkovou lodí garminu a stála pěkný balík ! :hm

Re: Garmin 1490T

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 1. 2011 10:14
od MMira
ja vcera po nejake dobe absolvoval cestu pres pul evropy, kterou jsem s ruznymi garminy jel uz mnohokrat. tentokrate jsem mel plne aktualizovanou 765t a na mnoha mistech mne vedla naprosto nesmyslne. jako by nebyl nastaven nejkratsi cas, ale vzdalenost. nutno dodat, ze jsem mel pocit takovych zmatku uz v cechach a zacalo to po update na nejnovejsi mapy (2010.3 myslim).

Re: Garmin 1490T

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 1. 2011 10:16
od Aštar Šeran
Duri13 píše:S vami je teda debata :(
Aby sme si to ujasnili - mam aktualne mapy City Navigator, oficialne stiahnute od Garminu, nastavene AUTO, najkratsi CAS. Ok?
V prahe naviguje zatial bez chyby, v krajskych mestach tiez. V nasom okresnom meste je to uplne naprd, posiela ma do jednosmerok, cez pesi most, cez areal nemocnice, proste same blbosti. Pritom vzdy mi to napise, ze cesta mi bude trvat 2-3 min na vzdialenost okolo 1-2 km, cize naozaj je to vyratane pre auto, chodec by to tak rychlo nedal.
Mam to chapat tak, ze s vybavou, ktoru mi poskytuje Garmin, sa v mensich SK mestach neda jazdit?
K Atlasu sa dostaneme neskor...

Takže znovu, pro navigaci v ČR zapni mapu atlas CZ, resp. na SK analogickou obdobu této mapy dodávanou výrobcem přímo s navigací.

Re: Garmin 1490T

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 1. 2011 15:47
od Duri13
Vravim, atlas sem zatial neplet :oboze
A teda suhlasis aj ty, ze mat garmina s aktualnymi oficialne dodavanymi mapami 'celej' europy vramci life-time update nie je na Slovensku postacujuce?

Re: Garmin 1490T

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 1. 2011 15:55
od Aštar Šeran
takže budem řešit půl problému, aby to bylo zajímavější... :hm V ČR se dá už jezdit i podle City Navigatora, to ještě před dvěma roky nešlo, jak je to u vás, opravdu netuším.

Re: Garmin 1490T

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 1. 2011 16:19
od Duri13
No vidis, sice si to este nechces priznat, ale pomaly sa posuvame dalej ;-)
Na slovensko to funguje v Bratislave, od kamosa viem, ze aj v krajskych mestach (to uz mame teda celkovo 8 miest) a vo zvysku predpokladam, ze to bude ako v nasom okresnom meste, cize o hovne :roll:
Ak sa chcem teda nechat navigovat na Slovensku, musim si kupit dalsiu mapu a pravidelne si platit update :-S

Akoze, cakal som, ze to pokrytie na SK nebude idealne, najma ze tam budu chybat mozno nejake nazvy ulic a popisne cisla, body zaujmu alebo podobne menej vyznamne veci (vzdy sa da najst GPS suradnica ciela, aj ked ho navigacia nepozna). Ale vidim, ze problem je v tom, ze sice tam je spravne zakreslena kazda ulica, ale chybaju tam akekolvek znacky. Co je uz fakt tragedia. Garmin si povie, ze v meste sa jazdi 50 a tuto rychlost predpoklada vsade. Kludne ma posle cez 3 vedlajsie cesty, kde musim vzdy zastat, miesto jednoduchsej a rychlejsej cesty iba po hlavnej. Dokonca ma to poslalo kluckovat cez areal nemocnice s 10 zaboceniami, kde je navyse vjazd iba na povolenie, miesto jednoduchej cesty po hlavnej s 1 odbockou :oboze
V meste, kde som vyrastal, mi to nevadi. Ale tymto padom to bude rovnake aj v ostatnych mensich mestach.

-- 10. 1. 2011 16:36 --

No, a teraz sa mozme dostat k tomu atlasu :)
Ale tam predpokladam, ze nie je velmi co riesit. Akurat kupit/stiahnut ( :nenapadne ) Atlas Czech a Slovakia ROADS. Ako to potom funguje? Treba to prepinat manualne v navigacii, ze aku mapu ma pouzit?

Re: Garmin 1490T

Odeslat příspěvekNapsal: 18. 1. 2011 11:12
od Jintaj
Mapy se u Garminů přepínají manuálně, a smíš mít spuštěnou max. jednu mapu s routovacími daty. Např. "mapu" Adresy CR v.1 spouštíš současně s City Navigatorem nebo Atlasem. Ale City Navigator a Atlas nesmíš mít zapnuté současně - GPS se zasekne.
Atlas CR/SK se vydává hlavně proto, že starší verze City Navigatoru neměly kompletní data pro Českou/Slovenskou republiku. Novější verze (2009+) jsou už ale plnohodnotné i pro použití v ČR/SK a na rozdíl od Atlasu ukazuje City Navigator na GPS i maximální rychlost v daném úseku.

Re: Garmin 1490T

Odeslat příspěvekNapsal: 18. 1. 2011 12:14
od Duri13
Co znamena 'plnohodnotne'? Ukazovanie maximalky sice potesi, ale s navigovanim to nema nic spolocne.
Mimochodom, pre CR existuje AtlasCZ a pre SK je to Slovakia ROADS, ze? Ci je tam aj nieco ine co sa tyka lepsich mapovych podkladov? Kamos si pred par dnami stiahol Slovakia ROADS, ze vyskusa, ci su okresne mesta na Slovensku pokryte lepsie a ci tam uz su doplnene tie jednosmerky. Ja som pri tom nebol, ale vravel, ze ho to navigovalo rovnako zle ako so City Navigatorom. Mate niekto tuto mapu? Je tam nejake zlepsenie alebo je to fakt iba +/- to iste?