VW Multivan T5 vs Mercedes Viano vs ???

Audi, BMW, Mercedes-Benz, Opel, Porsche, Volkswagen, Ford EU, Smart...

Moderátor: Moderátoři AutoRevue.cz

Odeslat příspěvekod kozich 26. 11. 2007 21:08

Ahoj,
jiz 1,5 roku vlastnim Hyundai Santa FE v 7 mistnem provedeni jako druhe (rodinne) auto. Jelikoz ocekavame 4. prirustek do rodiny, zacinam mit silne obavy, zda stavajici auto bude velikostne stacit.

Pocet sedadel je OK, ale pri pouziti 3.rady nezbude mnoho mista na bagaz, kocarky, psa apod. Uz dnes mame pri dovolene nebo delsich vyjezdech dost narvano a to pouzivam nosic kol na tazny zarizeni a rakev na strese.

Koukal jsem se po dalsich znackach s pohonem obou naprav s rozumnou rezervou zejmena v zavazadlovem prostoru a zatim mi z toho vysel pouze VW Multivan a Mercedes Viano. Na Multivan mám ovšem od několika lidí dost negativní reference z pohledu poruchovosti.

Máte někdo reálnou zkušenost s těmito vozy nebo doporučíte něco jiného?

Podotykam, ze s tim vetsinou jezdi manzelka a bude to mit i na popojizdeni po meste (3 auta opravdu nechci).
kozich
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Vody 26. 11. 2007 21:11

Co takhle jedím po závodech tak občas pokecám čím kdo jezdí, a s T5 jsou všichni celkem spokojeni, s Boxerem se to taky dá, ale na MB Vito a Viano lidi celkem nadávají, pamatuju na borca z Olomóce kterej přijel Vitem s tím že mu jde řadit jen druhej kvalt.
MB W202 C200 100KW
Vody
Inventář

Odeslat příspěvekod MELLO 26. 11. 2007 21:21

Jestli ti můžu sousedsky radit ( mám to z první ruky od dobrého kamarády co dělá mechanika u MB) tak se Vianu vyhni obloukem. :wink:
MELLO
MELLO

Odeslat příspěvekod kozich 26. 11. 2007 21:30

Osobne se mi vice zamlouva ten VW, jen mne vydesily nazory dalsich lidi, cituji:

Hlavne nekupovat noveho Wolksvagen Transporter/Multivan v praci mame 2,5 roku TDI 2,5L-96KW najeto 175 tis. km a od 120 tis. se sere co muze a neni to problem jednoho naseho kusu, konkurencni firmy je nakoupily tez a da se rict, ze ty same zavady. V servise konstatovali ze se 5 verze od 4 nepovedla. Co se za celou dobu *****: prevodovka, poloosa, vodni pumpa, teklo servo, nefunkcni parkovaci asistent, nefunkcni zadni sterac a ted poradne nejede a zere o proti prumernym 9L 12L.

dalsi
kamarad ma 2x multivan a to jen proto, zeho ukecali na slevu, ted nadava, ze jezdi do servisu. Nejlepsim priklad je celni sprava, celnaci jezdi na Shell, kde se shazime, rocne najedou pres 120tkm a uz maj novou prevodovku a motor....nejmene 3x jsem vdel jeich auta na odtahovce, T5 tedy ne. Jiny kamrad si zase drzi T4 a radeji ji neproda, protoze T5 rozhodne nechce prave kvuli porucham.
kozich
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Auto1 26. 11. 2007 21:40

Třetí potencionální konkurent může být trojče Opel Vivaro / Renault Traffic/Nissan Primastar.
Po technické stránce bude nejhorší,ale cena bude nejlevnější.
Jinak u těch aut je více rozvorů,více motorů,a pokud chceš třeba Multivana,tak nemůžeš mít zároveň Tiptronic i Syncro,ale pouze jedno z toho,a zase když máš Syncro,nemůžeš mít tažné zařízení.
To Syncro z velké části zastoupí flotila výbavy ESP+ASR+TCS+
EBD a pak si může manželka chrochtat blahem s velkým motorem a Tiptronicem,jelikož Multivan bez tažného může být docela velký handicap,i když jak pro koho..
Nejlépe si můžeš vymýšlet u Viana,ale kvalitativně není v lepší lize,jak bys čekal,ale je s T5 srovnatelný,T5 je prostě na špici,co se týká zpracování.
Poruchy,to už je jiná,na tom jsou napůl fámy,ale né docela.Tam je úplně stejná situace,jako u Sharana.Celé auto drží,ale je pár slabých míst,a ty je třeba znát a řešit.Jestli máš 128kW a neumíš se rozjíždět s citem,tak holt poloosy moc nevydrží,a tohle platí pro celý VW-Group,že u silných motorů,jak se s tím nemazlíš,tak poloosy kaput.Jinak občas se něco vysype samo o sobě,ale většinou to je serviisem a řidičem,ale to je už o tom,že ty auta jezdí vysoké porce km,a že to stojí každý měsíc v servise pak vypadá u piva v hospodě,že to jsou vraky,ale co máš dělat,když za měsíc najedeš 15.000km a Maxidot huláká měnit olej.. K tomu nějaké čidlo,a je to tak složité auto s mnohdy tak bohatou výbavou,že prostě to bez investic nejezdí ani náhodou,vždycky se něco musí servisovat,nebo měnit,pokud se jezdí trochu víc..
Kdo s tím jezdí po městě a mění rok jednou za půl roku,tak pak může říkat,že už dva roky do toho nedal ani korunu,takhle nějak asi..
Nevím,jestli je Viano spolehlivější,,to bych neřekl,ale je tak nějak víc o pohodě,hlavně ty skla v A sloupku jsou fajn.
Na T5 ale seženeš jeté díly nejlépe,asi to není vždy v úvaze,ale kup si poloosu jetou za 5000 nebo novou za 20.000
Auto1
Servismen

Odeslat příspěvekod Auto1 26. 11. 2007 22:00

kozich píše:prevodovka, poloosa, vodni pumpa, teklo servo, nefunkcni parkovaci asistent, nefunkcni zadni sterac

Jiny kamrad si zase drzi T4 a radeji ji neproda, protoze T5 rozhodne nechce prave kvuli porucham.

Dívej,to je všechno pravda,ale jak se na to chceš dívat,je na tobě,bezporuchové auta už dneska nejsou,a když si umíš vybrat dobře typ motoru a stav u ojetiny,tak budeš spokojen.

Ty řeči o T4 neprodám,T5 se kazí se tradovaly kdysi úplně stejně, (možná si vzpomínáš) o předchozím modelu: T3 neprodám,to je kvalitka,ale ty T4,to jsou zmetky :) A ona to byla pravda,protože T3 byly vychytané a T4 první kusy prostě dětské nemoci.. Totéž platí o T4/T5

Je to o přístupu,jestli s tím někdo zachází stylem,stálo to milion,tak teď to bude sloužit,a přes koleje a po kostkách jezdíš,jako že tam nejsou,nedíváš se na teplotu oleje: - "To snad musí něco vydržet.." tak nevydrží :)
Auto1
Servismen

Odeslat příspěvekod kozich 26. 11. 2007 22:13

Toho VW bych chtel s 2,5TDI/128kW 4Motion, rocne s tim moc nenajezdime, tak 20-25k km. To auto mi stale jeste nepripada jako nakladak (na rozdil od Renaultu, Fordu, Opelu) a je dost variabilni.

Manzelka to huntovat snad moc nebude, kdyz nepocitam skrabance (zrovna pred 14 dni vysklila zadni okenko u Santa FE kdyz vyjizdela y garaze rychleji nez se otevreli vrata ;-) )

Skoda ze VW nedela 4Motion v dieselu s Tiptronicem jako např. Audi.

Dotaz zacatecnika: Syncro je 4motion (tj. Haldex)? V konfiguraku se tvari, ze k tomu tazne jde...
kozich
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Lukino 26. 11. 2007 22:26

Nerad bych kecal, ale tusim, ze v AutoTIPu vysel test na 100tis na VW T5.
Lukino
Inventář

Odeslat příspěvekod Jim 26. 11. 2007 22:56

Lukino: byl to test přesněji na Multivana a byl to motor 2.5TDI 96kW...nutno říct, že obstál docela dobře...

jinak T5 TDI 128kW, 4Motion se řídí velmi dobře, skoro jako osobák, vyzkoušeno... :wink:
Jim
TDI tuner roku 2007

Odeslat příspěvekod Vana666 26. 11. 2007 22:57

kozich píše:Dotaz zacatecnika: Syncro je 4motion (tj. Haldex)? V konfiguraku se tvari, ze k tomu tazne jde...

4 Motion není automaticky jen haldex
ale T5 Haldex má, tuším haldex II
Vana666
Servismen

Odeslat příspěvekod Majkie 26. 11. 2007 22:58

Jim píše:jinak T5 TDI 128kW, 4Motion se řídí velmi dobře, skoro jako osobák, vyzkoušeno... :wink:k/quote]

Tohle bylo jedno z mála aut, se kterým jsem ještě s Hondou závodil. Těch 84 kW z 1,5 litru mu ujelo, ale snažil se docela. :)
Ignorance is bliss
Majkie
Štamgast

Odeslat příspěvekod placak 27. 11. 2007 10:45

Vivaro a spol. bych se vyhnul. Mozna pro dva dobry, ale merim 193cm a kdyz jsem sedel ve druhe rade, koukal jsem primo do operek...nic prijemnyho, kdyz nevidis kam se jede a co se deje.

Vyborne zkusenosti mam s Toyota Hi-Ace. Neni tak variabilni, ale super kultivovanej commonrailovej motor se spotrebou 8l (Cerna Hora, 8 lidi, nalozeno az po strechu, pohodova jizda). Jezdil jsem i starsi s 2.4D (bez turba) a nebylo to nejhorsi. Hlavne behem 130tis km se menil pouze levy cep predniho kola!!!

Jedina nevyhoda Toyoty je, ze je to jako zakladni Transporter, tzn. neocalouneno kolem oken - proste dodavka...
http://www.youtube.com/watch?v=sU_PzuJ1zMU
placak
Nováček

Odeslat příspěvekod MELLO 27. 11. 2007 10:56

No jo, ale ja ta Hi-Ace vypadá? :shock: Vždyť to je otřes :?
MELLO
MELLO

Odeslat příspěvekod placak 27. 11. 2007 11:04

Ono jak vypadaj vsechny toyoty...ale spolehlivost, dobra spotreba, dobra cena. Ucel to splni.
http://www.youtube.com/watch?v=sU_PzuJ1zMU
placak
Nováček

Další stránka