Problém bych rozdělil do násl. částí:
1. kombi nebo MPV
2. jaké MPV
3. Renault Scenic 1,5 dCi nebo Ctroen Xsara Picasso
1. Já sám jsem tento problém řešil loni, děti rostou a malé auto (na typu nezáleží) začalo být malé. Byl jsem natvrdo rozhodnutej, že půjdu do kombíka nižší střední třídy (na typu taky nezáleží). Pak jsem měl možnost projet se středním MPV Renault Scenic 1,9 dCi 75 kw rv 2000 (po faceliftu) a bylo rozhodnuto, chci MPV. Střední MPV na půdorysu auta nižší střední třídy nabízí vnitřní prostor auta o třídu většího (střední třída) a ta variabilita. 3 samostatně posuvná zadní sedadla se sklopnými opěradly dopředu i dozadu, která se dají v případě potřeby vymontovat nebo posunout více do středu. Vyklápěcí stolečky a odkládací prostory všude kam se podívám. Je třeba si ale přiznat, že jízdními vlastnostmi je to stále auto nižší střední třídy ale je to o prioritách. Výrobci jsou si toho dobře vědomi a více vybavují MPV stabilizačními systémy ESP, takže máte větší šanci natrefit na ojeté auto s ESP. Takže doporučuji všem svést se v MPV a poté si sám rozhodnout jestli mi výhody, které MPV má stojí za těch pár peněz navíc oproti kombíku.
2. Francouzská auta mají mezi lidmi špatnou pověst, já bych to tak špatně neviděl, když se podíváme na německou statistiku spolehlivosti TUV zjistíme zajímavé věci. Vzhledem k tomu, že ve statistice nejsou obsaženy všechny auta MPV budu brát auta nižší střední třídy na jejichž podvozku jsou střední MPV postavena. Statistika je z roku 2007, 1-3 roky stará auta:
VW Golf 4,5% (VW Touran)
Mazda 323 4,9% (Mazda Premacy)
Citroen Xsara 4,9% (Citroen Xsara Picasso)
Ford Focus 5,0% (Ford C-Max)
Opel Astra 5,1% (Opel Zafira)
Nissan Almera 5,9% (Nissan Almera Tino)
Renault Megane 5,9% (Renault Scenic)
Pro porovnání uvedu ještě auta, která jsou v Česku považována za etalon kvality:
Škoda Octavia 5,5%
VW Golf 5,9%
Z předchozího vyplývá, že dnešní auta jsou víceméně stejně kvalitní a není potřeba mít strach z francouzskejch aut.
3. Renault Scenic II je postaven na podvozku Megana II, ten se vyrábí od roku 2003. Citroen Xsara Picasso je postaven na podvozku Citroen Xsara, která se vyrábí od roku 1998. Z předchozího vyplývá, že Scenic je modernější auto, za 5 let se toho ve vývoji aut hodně změní. Je to patrné i na designu obou aut i když obě auta jsou tak vyjímečná, že ne každému se líbí. Picasso boduje větším kufrem, zde je nutné porovnávat s Grand Scenicem. Já sám jsem tento problém vyřešil koupí Scenica 1,9 dCi 88 kw rv 2003 v plné výbavě. Mám ho od jara a zatím jsem s ním nadmíru spokojený. Osobně znám několik lidí kteří mají Scenica i Picasso a všichni jsou s nimi také spokojení. Takže doporučuji si obě auta vyzkoušet, projet se v nich vyzkoušet si jejich variabilitu a potom se rozhodnout, které auto bude více vyhovovat. Sám bych se ale přimlouval u Scenica za motor 1,9 dCi než 1,5 dCi. S 1,9 je velice příjemné svezení a průměrnou spotřebu mám 6,1 l/100 km (dle počítače). S 1,5 lze možná dosáhnout nižší spotřeby ale na úkor dynamiky. Takže hodně štěstí při výběru.