Nissan Patrol MY1997 (Y61) porad zije

Honda, Mazda, Mitsubishi, Toyota

Moderátor: Moderátoři AutoRevue.cz

Odeslat příspěvekod Abre 10. 1. 2025 20:24

Z UAE asi by to pres individualni dovoz mozna i proslo.
Porad se da koupit jako novy, ale cena je brutal.
https://www.thedrive.com/news/nissan-still-sells-the-28-year-old-y61-patrol-in-some-parts-of-the-world
Spravedlnost pro pecha!
Abre
Pozorovatel

Odeslat příspěvekod ace2 10. 1. 2025 20:34

jj prodává se to jako Safari nebo Super Safari. Super Safari má v základu i přední naviják v nárazníku. Super auto, koukal jsem na to v Qataru na showroomu. Co mě fastinovalo že to auto nemá poloosy, ale kardany ke kolům (jako náklaďák Tatra třeba) to auto bude neskutečný nezmar, žádná imidžovka. Hodně se nám to tam líbilo. Cena byla tuším 220.000 Qatarských Rialů. Což bylo o něco málo více než Land Cruiser Prado, ten stál kolem 190 se 4 válcem benzínem, V6 byla dražší. Land Cruiser Series 60 stál tuším 160 ve vezi wagon.

-- 10. 1. 2025 20:39 --

na Middle Eastu se dá pořád koupit i Mitsubishi Pajero, což je mimochodem super deal. V6 benzín a je to hezky vybavený a stálo to v plné palbě včetně "zlatých" emblémů kolem 750 tis kč.

Taky se dá koupit jako nový Toyota FJ Cruiser.

A pořád jsou ty auta populární a pořád se prodávají dobře. Hlavně Pajero je něco ja Fabie v kombíku. Dostupné auto pro obvykle nižsí střední třídu co mají více dětí. Takové ty Indické a severoafrické rodiny hodně populární.

To Pajero si kupují vesměs jen místní jako hračku do pouště. Je to celkem výkonné na old school offroad a je to skutečně offroad co vydrží mučení v terénu.
ace2
Veterán

Odeslat příspěvekod garážmistr 10. 1. 2025 20:56

ace2 píše: Co mě fastinovalo že to auto nemá poloosy, ale kardany ke kolům (jako náklaďák Tatra třeba)

Můžeš to rozvést?
rwd
garážmistr
Veterán

Odeslat příspěvekod Abre 10. 1. 2025 21:09

Jako ze nema dve pevny napravy?
Spravedlnost pro pecha!
Abre
Pozorovatel

Odeslat příspěvekod ace2 10. 1. 2025 21:09

No normální auto když pod něj vlezeš tak má klasickou poloosu. Z diferáku ti vede více méně subtilní tyčka co končí tou gumou co kryje homokinetický kloub a pak končí v náboji kola.

Když jsem ležel pod Pajerem Safari, tak z diferenciálu vedlo něco co připomínalo krátky kardan a končilo to kloubem, nebo spíš jak křížem v náboji kola. Vizuálně nic co by se dalo ukroutit. Schválně jestli půjde najít nějaký obrázek, přišlo mi to celkem masivně impressive. Spíš to řešení připománalo nakladák, než osobní auto.
ace2
Veterán

Odeslat příspěvekod JardaB 10. 1. 2025 21:10

Taky nechapu, proc by mel byt kardan lepsi, je to zastaralejsi reseni toho sameho...
JardaB
Guru

Odeslat příspěvekod ace2 10. 1. 2025 21:10

o nápravy nejde, ty jsou tuhý samozřejmě.

-- 10. 1. 2025 21:12 --

JardaB píše:Taky nechapu, proc by mel byt kardan lepsi, je to zastaralejsi reseni toho sameho...

no protože mi to přišlo masivní a hlavně to nejspíš neukroutíš. Klasickou poloosu ukroutíš, nebo ti projede v náboji protože tam drží jen zasunutá v ozubení. Tohle bylo vyřešený jinak.
ace2
Veterán

Odeslat příspěvekod JardaB 10. 1. 2025 21:14

Tak oboje se da asi udelat blbe nebo dobre, pokud je to spravne dimenzovany, bude poloosa s jehlovyma loziskama v gumovych krytech IMHO lepsi.
JardaB
Guru

Odeslat příspěvekod ace2 10. 1. 2025 21:16

Asi jsem to našel, tohle je přední náprava.

-- 10. 1. 2025 21:17 --

nejsem strojař, ale takle od pohledu mi to přijde dost brutální ve srovnání s konkurencí co jsem měl možnost okoknout. Podobně to má mimochodem i Land Cruiser 60 series
Přílohy
o-fb0f3d8ac2676e864e1b34e1eb25cfda-nissan_patrol_y60_front_axle_beam.jpg
o-fb0f3d8ac2676e864e1b34e1eb25cfda-nissan_patrol_y60_front_axle_beam.jpg (40.84 ) Zobrazeno 582 krát
ace2
Veterán

Odeslat příspěvekod garážmistr 10. 1. 2025 22:13

Tuhá náprava, polosy jsou uvnitř. Bytelnější řešení to je, nemá to manžety, co by se mohli roztrhat.
rwd
garážmistr
Veterán

Odeslat příspěvekod ace2 10. 1. 2025 22:26

aspon něco. Jak je to řešený v tom náboji kola? Tam je taky klasický jehlový ložisko?
ace2
Veterán

Odeslat příspěvekod vasekherda 11. 1. 2025 10:14

ace2 píše:Asi jsem to našel, tohle je přední náprava.

-- 10. 1. 2025 21:17 --

nejsem strojař, ale takle od pohledu mi to přijde dost brutální ve srovnání s konkurencí co jsem měl možnost okoknout. Podobně to má mimochodem i Land Cruiser 60 series

Klasická tuhá náprava. Hnací hřídel není většinou vidět, je uvnitř tě nápravy. Z hnací ho hřídele je vidět akorát kloub u kole umoznujici jeho natočení do rejdu.
Prostě klasika offroad řešení či řešení u starých uzitkacu.
vasekherda
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Abre 11. 1. 2025 10:26

Zkusil jsem dohledat v UAE Pajero, a to uz je nejaky SUV.
https://www.dubicars.com/2024-mitsubishi-pajero-30-units-available-for-exporting-777176.html
Vypada ze se doprodalo stejne jako u nas, nekdy 2019.
Spravedlnost pro pecha!
Abre
Pozorovatel

Odeslat příspěvekod ace2 11. 1. 2025 13:20

Asi už fakt to starý Pajero nemají, škoda ho. Byl to dobrej work horse. To nové Pajero alias Montero vypadá dobře na papíru, ale jízda s tím byla příšerná. Nicméně stojí to 700k kč..... tak zase.

Každopádně hezký auto je Outlander. Na živo je to celkem masivní auto a stojí v předohrabu 600 tis, top verze asi mega. Nicméně motorově to je pořád to samé. Takže takhle do Dubaje ideální kupovat auta v základu, bez kůže a bez výbavy. Jenom aby to mělo klimu a ideálně carplay. Víc nepotřebuješ.
ace2
Veterán

Odeslat příspěvekod Abre 11. 1. 2025 14:48

Cili Pajero uz je asi definivne v panu.
Ale je fajn ze aspon puvodni Land Cruiser a Patrol se daji v UAE porad koupit.
Landaky odtud taha Dajbych, mohli by do nabidky pridat i Patrola.
Spravedlnost pro pecha!
Abre
Pozorovatel

Další stránka