Prodej Babetty do Polska

O motorkách a lidech kolem nich

Moderátor: Moderátoři AutoRevue.cz

Odeslat příspěvekod vlazy 16. 10. 2017 11:43

Mám 20 let starou Babettu M 210 která mi jen tak stojí doma a na které už několik let téměř vůbec nejezdím. Babetta má směrovky, houkačku, větší prodloužené sedadlo a litá kola což vše není u Babetty běžné. Bohužel už trochu hůře startuje a má trochu vadný stojan. Najeté má 8723 km. Pokud by se trochu pospravovala tak by se s ní snad dalo udělat docela dobrou Babettu.
V pátek byl u mne jeden člověk z Polska a když tu Babettu náhodně viděl tak měl docela vážný zájem o její koupi. Nabízel mi za ni 15000 Kč a když jsem s ním trochu smlouval tak by možná byl ochoten dát i až 17500 Kč. Prozatím jsem mu ji neprodal s tím, že si to budu muset ještě rozmyslet a pokud bych se mu ji rozhodnul prodat tak bych mu dal vědět.
Podle toho jak jsem se díval na inzeráty za kolik se prodávají staré Babetty tak cena se pochybuje mezi 4500 - 9500 Kč. To co by mi možná byl ochoten za tu starou Babettu dát mi proto připadá být velmi dobrou cenou a láká mne to mu ji prodat. Před těmi 20 léty jsem ji koupil novou v obchodě s motorkami za 20700 Kč.
Nyní by mne zajímalo jak postupovat pokud by k prodeji došlo. Jedná se mi o to abych neudělal nějakou blbost kvůli které bych pak mohl mít nějaké problémy např. aby po čase kdy by si mohl uvědomit, že tu Babettu koupil za příliš velkou cenu než se obvykle prodává nemohl mít nějaké výhrady a po mne požadovat její vrácení nebo nějakou slevu z ceny. Šlo by to možná řešit sepsáním smlouvy, ale pokud kupujícím je Polák z Polska tak by ta smlouva musela asi být i v polštině a také možná i nějak úředně (např. notářský) ověřená aby měla nějaký význam. Tím by se to celé docela dost zkomplikovalo a zvažoval bych pak jestli do toho vůbec jít.
Pokud bych ji prodal tak musím ji někde odhlašovat nebo jak to je když by ta Babetta šla do Polska? Je to neevidované motorové vozidlo bez SPZ s technickým osvědčením ve kterém není uvedený majitel vozidla. Předpokládám, že by asi stačilo tu Babettu prodat zájemci o ní tak jako kteroukoliv jinou věc a tím by to končilo bez nějakého dalšího vyřizování něčeho. Asi jediné co by bylo třeba vyřídit je zrušení toho povinného ručení které za ní platím.

Já se té Babetty zbavit nutně nechci, ale stojí mi doma jen tak nevyužitá. Naposledy jsem na ní jel asi 1 km před asi 3 - 4 roky. Zvažoval jsem už několikrát, že bych ji možná prodal když už ji nevyužívám ale nikdy jsem se tím vážně nezabýval. Nyní se mi našel jen tak náhodně zájemce o ní který ji u mne viděl a zaujala ho. Spíše mne lákají ty peníze které bych za to možná mohl dostat. Každým rokem si za ní platím povinné ručení (+/- 100 Kč) jen tak pro případ kdybych si náhodou na ní chtěl někdy projet, ale to je docela málo pravděpodobné. Když už na ní několik let nejezdím tak jsem už i trochu zapomněl jak se na ní jezdí.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod K86 16. 10. 2017 11:52

Prodej mu to bez smlouvy a nazdar, za tu cenu bych nevahal
GVII kombi 1.6 TDI 85kw
S-Max 2.0TDCI 120kw
911 997.1 C 239kw

Používejte pravý jízdní pruh, idioti!!!
K86
Guru
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Vagi 16. 10. 2017 11:57

Já byl rád, když jsem tu svoji mrchu prodal za (už si přesně nepamatuju) +/- 4 litry i s druhým motorem na díly :-)
3.0 V6
Vagi
Veterán

Odeslat příspěvekod vlazy 16. 10. 2017 12:01

Zvažuji, že se mu ozvu a prodám mu to i bez smlouvy (ta snad podle nějakých zákonů nemusí být) za tu cenu kterou mi nabízel, ale trochu mám obavu aby pak když si možná uvědomi co a za kolik ode mne koupil nemohl mít vůči mne nějaké výhrady a nemohl např. chtít tu Babettu a peníze vrátit.
Naposledy upravil vlazy dne 16. 10. 2017 12:56, celkově upraveno 1
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod K86 16. 10. 2017 12:13

Ustni dohoda ma stejnou vahu jako psana smlouva, akorat jeji dokazovani je slozitejsi.

At tak nebo tak prodej to. Vraceni zbozi je pouze za urcitych podminek. A dodatecne uvedomneni si ze jsi koupil spatne k tomu nepatri.
GVII kombi 1.6 TDI 85kw
S-Max 2.0TDCI 120kw
911 997.1 C 239kw

Používejte pravý jízdní pruh, idioti!!!
K86
Guru
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vlazy 16. 10. 2017 13:09

Ano ústní dohoda má určitý význam, ale např. u soudu by se to asi velmi těžko dokazovalo na čemž jsme se konkrétně ústně dohodli. Ono zákony jsou různě klikaté a někdy se v nich i dá najít nějaké kličky pokud se v nich někdo vyzná. Pamatuji si, že kdysi před asi +/- 40 léty otec prodával auto a s kupujícím si sepsal smlouvu která mu ale nebyla příliš platná, protože kupující po čase po něm chtěl dost velkou slevu nebo vrácení auta a peněz a šel s tím až k soudu kde samozřejmě neuspěl.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod puk123 16. 10. 2017 13:20

Jestli chceš písemnou smlouvu, klidně si nějakou napiš česky. Nemusíš nic překládat a ověřovat. Ty polskou verzi nepotřebuješ. Jen dopíšeš adresy, datum a podpisy a šmytec. Budeš ji tak mít pro pojišťovnu, kdyby se cukali. Taky si tam napíšeš, že byl seznámen s technickým stavem, atd.. Pochybuju, že bude Polákovi stát za to řešit nějaké reklamace.
puk123
Veterán

Odeslat příspěvekod maXX_CZ 16. 10. 2017 13:25

Opravdu nikomu neprijde divny, ze pan chce koupit babetu za 17k, kdyz normalne stoji tak 5k? Neni to nahodou nejaka limitka, nebo atyp (treba viz ty litaky?).
O babetach nic nevim, ale za zamysleni to asi stoji....
maXX_CZ
Veterán
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vlazy 16. 10. 2017 14:59

puk123:
Já se ve smlouvách nevyznám a ani nevím jak taková smlouva by měla vypadat a být formulovaná aby měla nějaký význam pro případ kdyby ji náhodou bylo třeba použít v případě nějakého sporu. Nechtěl bych sepisovat něco z čeho by se mi pak např. u soudu vysmáli a řekli mi, že v takové formě je ta smlouva neplatná.

maXX_CZ:
Je to normální Babetta pouze s nadstandardní (ne běžnou) výbavou (směrovky, houkačka, větší prodloužené sedadlo, litá kola), tak jak jsem ji koupil před 20 léty v obchodě s motorkami a je bez žádných dodatečných úprav nebo předělávek. Ten Polák mi tu cenu navrhnul sám když jsem se ho zeptal kolik by mi byl ochoten za ní dát a když jsem s ním trochu smlouval a snažil se cenu vysmlouvat ještě o něco výš tak jsme došli k 17500 Kč kterou by mi možná byl ochoten za ní dát. Předpokládám, že asi příliš netušil za kolik se se staré Babetty v Česku prodávají a tu cenu mi nabídnul jen tak od oka. Pokud mi až tolik za ni by byl ochoten dát tak je to jeho věc a to, že je to předražené tak to už snad žáden zákon neřeší za kolik se co může prodávat. Nejsem ale právník a v zákonech se nevyznám.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jiay 17. 10. 2017 03:40

Jestli je pojizdna, tak to zas moc nadhodnocena cena neni. Polak ji treba v Polsku jeste proda za dvojnasobek.
:D
jiay
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ludek_II 17. 10. 2017 04:22

jiay píše:Jestli je pojizdna, tak to zas moc nadhodnocena cena neni. Polak ji treba v Polsku jeste proda za dvojnasobek.
:D


A ve złotych :-)
Ludek_II
Pozorovatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Moucha 17. 10. 2017 06:15

Konecne to nekdo zminil, polaci nabizi vzdy vic a realita je pak uplne jina.
Hlavne mu to kdyztak nedavej pokud ti to nezaplati rovnou cele na miste..
Moucha
ing. Spokojený
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vlazy 17. 10. 2017 09:49

jiay:
Ta Babetta by měla být pojízdná, ale už asi ne až tak dobře. Před asi 2 - 3 léty jsem se na ní kousek projel a šlo to. Trochu hůře startuje a při nižším plynu má motor snahu chcípat. To by možná šlo vyřešit seřízením motoru, vyčištěním výfuku atp.. Také by asi bylo třeba seřídit řetěz. Dále to také nemá páčku na palivovém ventilu kterou jsem kdysi za jízdy někde ztratil, ale to jsem si vyřešil vyrobením klíčku který se nasadí na hřídel ventilu a dá se tak s ní otáčet. Tu páčku se samostatnou koupit nedá a tak jsem si to takto vyřešil abych nemusel zbytečně kvůli tomu kupovat celý nový ventil. Samozřejmě aby se na ní dalo běžně bez problémů jezdit tak by to chtělo trochu všechno poopravovat. Ohledně technického stavu té Babetty jsem s tím Polákem nemluvil, protože v pátek kdy u mne byl na to nebylo příliš čas a ani se mne na to neptal, ale pokud k prodeji dojde tak bych mu to samozřejmě chtěl říct v jakém stavu je aby věděl co kupuje.

Ludek_II:
A nebo také v € nebo USD. :-) :-)) :-)

Moucha:
Samozřejmě nejsem až tak blbý abych mu tu Babettu dal dříve než mi za ní zaplatí to na čem by jsme se dohodli.

Pokud jde o tu smlouvu tak nevím jestli je to až tak hodně důležité. Sepisovat něco v čem se nevyznám a nevím jak to má vypadat tak aby to vůbec šlo v případě nějakého sporu použít asi nemá příliš význam. Jít s tím někde za právníkem aby mi v tom poradil a případně tu smlouvu napsal tak to by byla asi nějaká nemalá investice do toho a ani nevím jestli k té prodeji vůbec dojde. Také ani nevím jestli ten Polák by mi byl ochoten nějakou smlouvu podepisovat a neměl vůči tomu nějaké výhrady.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod puk123 17. 10. 2017 10:26

Jak už bylo psáno, smlouva může být i ústní. Dobře uděláš, když budeš mít nějakého dospělého svědka.
Na netu najdeš nějaké smlouvy, vzory nebo formuláře k vyplnění. Klidně jdi minimální cestou. Asi takto:
" Kupní smlouva
Prodávající (majitel): /jméno, datum narození, adresa/
Kupující: /jméno, datum narození, adresa/
Předmět prodeje: /motocykl Babetta, rok výroby, výrobní číslo/
Cena: /xxx CZK/
V: /obec/
Dne: /datum/
Podpisy: /prodávající, kupující/"

Toť vše. I Polák tomu bude rozumět. Můžeš si to předtisknout - co nevíš, necháš prázdné a doplníš na místě. Vyhotovíš 2x, jednou pro sebe, podruhé pro něho. Budeš mít papír pro pojišťovnu s datumem prodeje. Hodíš jim kopii při rušení pojistky a budeš mít pro případ, že by se ozvali kvůli nedoplatku nebo spáchané škodě Babettou u nás.
Reklamací a soudů bych se nebál. Je to poměrně směšná částka.
puk123
Veterán

Odeslat příspěvekod vlazy 17. 10. 2017 11:12

puk123:
Děkují za rady. Ano smlouva může být i ústní, ale je otázkou jestli vůbec by měla nějaký význam v případě nějakého sporu kdy každá strana bude tvrdit něco jiného na čemž jsme se dohodli. Ono to může vypadat být jednoduché, ale pro mne jako úplného neznalce v těchto věcech jsou záležitosti ohledně takové smlouvy docela dost složitá věc. V internetu se dají najít nějaké vzory smluv, ale na mne je to příliš složité a také nevím jestli je to vše aktuální v souladu s nyní platnými zákony. Ono asi nepůjde o sepsání laicky jen tak nějaké smlouvy, ale i o to aby ta smlouva měla nějaký právní význam v případě potřeby řešení nějakého sporu a nezjistilo se pak, že je k ničemu, protože něco neobsahuje a nebo je formulována nevhodně.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Kolemjdoucí

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků